top of page
Open Site Navigation

Besparen met een duurzame rijstijl – deel 1


De komende weken zullen we via deze weg tips en aandachtspunten uitlichten waarmee brandstof kan worden gespaard. Geen overbodige luxe nu de brandstofprijzen de pan uit stijgen.

 

1. Houd je banden op spanning

Als je bandenspanning niet optimaal is, voel je dat niet direct tijdens het rijden. Toch is het belangrijk om dit met enige regelmaat (liefst maandelijks) te controleren. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat maar liefst zestig procent van de auto’s rondrijdt met een te lage bandenspanning. Ook een te hoge bandenspanning kan echter voor problemen zorgen.


Een te lage bandenspanning verhoogt niet alleen het brandstofverbruik, maar verkort ook de levensduur van de band. Een zachte band wordt snel heet, waardoor de kans op een klapband toeneemt. Een te hoge spanning zorgt voor slechter contact met de weg en een hogere slijtage van de banden.



Kortom, met een juiste bandenspanning bespaar je brandstof, voorkom je onnodige slijtage en zorg je voor minder luchtvervuiling door CO2 uitstoot en fijnstof.


2. Verstandig omgaan met vorst

Van oudsher wordt er gezegd dat er pas na ‘de ijsheiligen’ vanuit kan worden gegaan dat de temperatuur niet meer onder het nulpunt zal zakken. Hoewel de seizoenen onvoorspelbaarder zijn geworden, is dit een wijsheid waar velen zich nog altijd aan vasthouden.


In 2022 betekent dat dat de temperatuur nog tot 15 mei onder de nul zou kunnen zakken. Voor automobilisten betekent vorst vooral: bevroren ramen. De verleiding is groot om de auto dan al een paar minuten voor vertrek stationair te laten draaien, met volle warmte op de voorruit. Om verschillende redenen is dit echter niet raadzaam.


Wanneer een auto met koud weer wordt gestart, zal ook de olie in de motor koud zijn en daardoor niet (goed) circuleren. De olie warmt namelijk pas op bij het rijden. Wanneer een auto zonder olie draait, kan dat voor ernstige slijtage zorgen. Daarnaast geldt voor benzineauto’s dat de katalysator niet snel genoeg op temperatuur komt tijdens het warmdraaien in de kou. Als de katalysator zijn werk niet goed doet, zorgt dit voor meer schadelijke uitstoot.



Het advies is daarom om toch die oude vertrouwde ijskrabber tevoorschijn te halen als je ramen zijn bevroren. Ook kun je eraan denken om je ramen van tevoren al te bedekken met een antivorst deken.


3. Gebruik je Toerenteller Hoewel niet alle auto’s van een toerenteller zijn voorzien, is dit bij de meeste modellen wel het geval. Een toerenteller geeft het aantal toeren aan per minuut, ofwel het aantal omwentelingen dat de as van de motor maakt per minuut. Hoe meer gas je geeft, hoe meer toeren de motor maakt. Schakelen in een personenauto kun je het beste doen rond de 2000 toeren. Bij een dieselmotor kan het doorgaans al bij 1500 toeren.



Bovendien zijn veel moderne auto’s voorzien van een indicator op het dashboard dat aangeeft wanneer je het beste kunt opschakelen. Het idee is om zo kort mogelijk in de lagere versnellingen te rijden, omdat je daarin het meeste brandstof verbruikt. Zo kan 50 km per uur prima in de 4e versnelling en 80 km per uur in de 5e versnelling.


Tot zover de tips van deze week!

bottom of page