top of page
Open Site Navigation

Besparen met een duurzame rijstijl - deel 2


De komende weken zullen we via deze weg tips en aandachtspunten uitlichten waarmee brandstof kan worden bespaard. Geen overbodige luxe nu de brandstofprijzen de pan uit stijgen. Ook EV rijders kunnen meer kilometers uit een laadbeurt halen door het volgen van deze adviezen.

 

1. Houd je auto licht Voor mensen die veel tijd doorbrengen in of bij hun auto kan het aantal spullen dat er ‘eventjes’ in wordt bewaard snel oplopen. Sportspullen, kinderspeeltjes, reserveonderdelen, boodschappenkratten; allemaal ‘handig om bij je te hebben’. Maar is het echt nodig om al die spullen bij elke rit mee te slepen? Alles bij elkaar opgeteld, is het toch al gauw een hele vracht. Denk er ook aan om je dakkoffer niet langer dan nodig op je auto te laten zitten. Elke extra kilo kost tenslotte brandstof!


2. Rem met beleid

En auto gebruikt het meeste van zijn brandstof om op snelheid te komen. Als er daarna een constante snelheid wordt aangehouden, rijdt een auto het meest efficiënt. Om een auto weer tot stilstand te brengen, gebruik je de rem. Dat klinkt logisch. Remmen op de motor is echter ook een optie. Door het gaspedaal los te laten en terug te schakelen naar een lagere versnelling neemt het toerental toe en remt de motor de auto af. Wanneer een auto uitrolt zonder dat de koppeling ingedrukt is, verbruikt een auto ook geen brandstof.

Hierop is wel een uitzondering. Bij auto's met een carburateur (van voor 1990) geldt dat uitrollen in zijn vrij (met ingetrapte koppeling) zuiniger is dan uitrollen in de versnelling. Dit heeft ermee te maken dat bij deze auto’s de brandstoftoevoer niet wordt afgesloten als je het gas loslaat, zoals bij moderne motoren wel gebeurt.

Bij elektrische voertuigen kan er gebruik worden gemaakt van het zogenaamde ‘regenerative brake systeem’. Hoe dit er precies uitziet, verschilt per EV-model. Het doel hiervan is om de bewegingsenergie weer terug te winnen door tijdens het afremmen extra weerstand te bieden. Dit maakt het mogelijk voor een elektrische auto om in het stadsverkeer of in de file veel efficiënter te zijn


3. Bereid je route voor en kies je parkeerlocatie In grote steden wordt steeds meer aandacht besteed aan de leefbaarheid. Dit betekent meer groen, meer ruimte voor voetgangers en ja: minder auto’s. Mocht je toch in de stad moeten zijn, dan is het nuttig om op de hoogte te zijn van de bereikbaarheid van je bestemming. Zoek bijvoorbeeld van tevoren uit waar je in de buurt kunt parkeren. Heb je een navigatiesysteem, dan is het aan te raden om het adres van de parkeerplaats in te voeren en niet het adres van je eindbestemming.


Afbeelding: gemeente Amsterdam


Kijk ook eens naar de opties die er zijn bij P+R locaties. Dit zijn doorgaans zeer ruim opgezette parkeerplaatsen, vlak buiten stadscentra, waar je voordelig of zelfs gratis kunt parkeren. Websites zoals die van Parkeren in de Stad kunnen je helpen hierin een keuze te maken. Vaak is er op zo'n locatie ook een shuttlebus aanwezig die je naar het centrum van de stad brengt. Hiermee voorkom je niet alleen dat je hoge parkeerkosten moet maken, maar ook bespaar je brandstof die je kwijt zou zijn geweest aan het vinden van een parkeerplek.


Dit waren de tips van deze week. Klik hier om de tips van vorige week nog eens door te lezen.

bottom of page