Een laadpunt aanvragen voor je EV– hoe werkt dat?
De verwachting is dat in 2030 zeker 25 procent van de Nederlanders in een elektrische voertuig (EV) rijdt. Ondanks de relatief hoge laadpaaldichtheid van Nederland, geven EV rijders steeds vaker aan dat er in hun directe omgeving onvoldoende laadmogelijkheden zijn.
Een laadpaal aan huis of in de directe omgeving zorgt voor het meeste gemak. Maar hoe vraag je zo’n laadpaal dan aan?
Laadpaal aan huis aanvragen
Bij het aanschaffen van een elektrische auto wordt er in de meeste gevallen ook al wel gesproken over het hoe, wat en waar van het opladen. Mensen die beschikken over een eigen oprit, kiezen in de meeste gevallen voor een laadpaal aan huis.

Een eigen laadpaal is relatief eenvoudig te regelen. Laadpaal aanbieders zijn er in allerlei soorten en maten. Ook energieleveranciers bieden tegenwoordig laadpalen aan. Een belangrijk onderdeel van het aanschaffen van een eigen laadpaal is het controleren van jouw elektriciteitsaansluiting. Niet elke woning beschikt standaard over voldoende vermogen voor het laden van een auto.
Wanneer er sprake is van een flat of appartementencomplex, wordt de aanleg van een oplaadpunt gezien als een verandering aan gemeenschappelijke ruimten. In zo’n geval is er toestemming nodig van de beheerder van het gebouw of van de Vereniging van Eigenaren (VvE).
Publieke laadpaal aanvragen
Wanneer je woning niet beschikt over een eigen oprit ben je aangewezen op publieke laadpalen. Hoewel het aantal laadpalen in de openbare ruimte in de afgelopen jaren al sterk is toegenomen, komen sommige buurten toch laadpunten tekort. In zo’n geval is het mogelijk om een publieke laadpaal aan te vragen bij de gemeente.

Wat niet kan, is in de openbare ruimte een laadpaal te laten plaatsen voor één specifiek kenteken of huishouden. Een publieke laadpaal is dus altijd vrij te gebruiken door ieder EV. Om te voorkomen dat mensen hun auto te lang laten staan op een openbare laadplek werken sommige gemeentes al met boetes voor zogenaamde 'laadpaalklevers'. Wees hier dus alert op.
Bij het aanvragen van een publieke laadpaal wordt er meestal gekeken waar en hoeveel palen er al in de omgeving zijn. In sommige gevallen worden aanvragen van mensen die een eigen oprit hebben direct afgewezen, in andere gemeentes is daarin meer speelruimte. De precieze regels en voorwaarden verschillen dus van gemeente tot gemeente. Websites als laadpaalnodig.nl en laadpaal.mrae.nl hebben de regels en procedures van gemeentes gebundeld. Dergelijke informatieve websites geven veel inzicht en zijn in het algemeen duidelijk opgezet.
Wat doen gemeentes zelf?
Zoals eerder al gezegd is de laadpaaldichtheid in Nederland momenteel de hoogste ter wereld. Dit is vooral merkbaar in grote en middelgrote steden. In kleinere steden en dorpen is het vaak nog zoeken naar een laadpaal. Behalve van EV rijders zelf, worden gemeentes ook door de nationale overheid en Europese instanties aangespoord om hierin vorderingen te maken.
Om te voorkomen dat aanvragen voor publieke laadpalen in de weg gaan lopen van reeds lopende plannen, maken veel gemeentes documenten en interactieve kaarten beschikbaar op hun websites. Zo kunnen bewoners snel en gemakkelijk inzien waar er al laadpunten zijn, maar ook in welke zones er binnenkort punten zullen worden geplaatst. Hieronder is een voorbeeld inbegrepen van hoe de kaart eruit ziet die wordt aangeboden door de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht (via MRA-Elektrisch).

Onderaan de streep komt het erop neer dat er al heel veel mogelijk is en dat de ontwikkelingen in volle gang zijn. In ieder geval is het raadzaam om al bij het aanschaffen van een elektrische auto advies in te winnen over de laadinfrastructuur in je buurt.
En of je nu een laadpunt aan huis gaat aanleggen of gebruik wilt gaan maken van een laadplek in de openbare ruimte, Beelen Mobility helpt je graag op weg met een persoonlijk advies op maat.