top of page
Open Site Navigation

Feiten en fabels over winterbanden

Met de koude maanden in aankomst is het weer tijd voor wisselen of monteren van winterbanden.

Beelen Mobility onderscheidt feiten van fabels.


Zijn winterbanden enkel nuttig bij sneeuw?

Nee, ze hebben zowel nut bij regen en als het koud is. Zodra de temperatuur onder zeven graden zakt, is het verstandig om winterbanden te monteren. Ze zijn speciaal ontwikkeld om het hoofd te bieden aan winterse omstandigheden. Terwijl het rubber van zomerbanden harder wordt bij een lage temperatuur en zo de optimale grip verliest, is de rubbersamenstelling van winterbanden anders en zorgt die voor een betere wegligging. Ze hebben ook een ander profiel, waardoor ze water beter afvoeren. Bij regen zorgen ze voor een kortere remafstand van 4 meter (gemiddeld bij 100 km/u). Daarnaast zijn winterbanden voorzien van lamellen of fijne inkepingen in het band oppervlak, waarmee de band zich kan vastklampen aan een besneeuwde ondergrond. Bij sneeuw zorgen ze voor een kortere remafstand van 31 meter (gemiddeld bij 50 km/u).


Zijn winterbanden duurder dan zomerbanden?

Ze schelen niet veel in prijs. Je moet weliswaar investeren in een volledige set, maar aangezien je beide sets banden maar een half jaar gebruikt, gaan ze langer mee. In principe is het financieel een nuloperatie. Je hebt alleen extra kosten aan de montage en eventuele opslag van je banden.


Moet je je rijstijl aanpassen met winterbanden?

Absoluut. Ze zorgen dan wel voor een betere wegligging, dat maakt ze nog geen wondermiddeltje. De banden zorgen er gewoon voor dat je een betere grip hebt en dus minder snel zult slippen. In combinatie met een aangepaste rijstijl zorgt dat er voor dat de kans op een ongeval heel wat kleiner wordt.


Heb je wel winterbanden nodig op een auto met ABS en ESP?

Zelfs wie beide systemen heeft, doet er goed aan om met winterbanden te rijden. Zowel ABS als ESP kan pas behoorlijk werken als ook het contact met het wegdek goed is.


Zijn ze verplicht in Nederland?

Nee, de overheid verplicht niet om ze op te leggen. Ook Beelen Mobility vindt een algemene verplichting niet nodig. Toch raadt Beelen Mobility het gebruik van winterbanden aan. Het komt de veiligheid van chauffeur én passagiers ten goede en in het buitenland kan het zelfs het verschil maken tussen wel of niet medeaansprakelijk worden gesteld bij een ongeluk.


Bij Beelen Mobility vind je de juiste band voor jouw profiel. En met onze vestigingen in de randstad (Lisserbroek, Amsterdam, Rotterdam) zijn we altijd dicht in de buurt.


Overweeg je ook de aankoop van winterbanden? Beelen Mobility zoekt op basis van jouw rijdersprofiel de juiste winterband. Bel voor meer informatie of een afspraak: 088 – 336 00 88
Zo’n 45% van de automobilisten vinden het ‘niet nodig’ om op winterbanden te rijden, ‘want het gaat al jaren goed’. Totdat het een keer echt fout gaat. Met winterbanden sta je bij sneeuw en met een snelheid van 50 km/u 28 meter eerder stil dan met zomerbanden. Dat is een verschil van voor of na de kruising stilstaan.”


Een andere reden om niet op winterbanden te rijden is dat men dat te duur vindt. Ook dit is een vooroordeel. Als je op winterbanden rijdt, slijten je zomerbanden niet. En andersom. Die kleine investering voor het wisselen en de eventuele opslag weegt niet op tegen de extra veiligheid die winterbanden bieden.bottom of page