top of page
Open Site Navigation

Hergebruik van onderdelen steeds belangrijker

Al zeker twintig jaar nemen we voor de reparaties die we uitvoeren onderdelen af bij onze collega’s van Automotive Ronald Morien. Dit bedrijf uit het Friese Wieuwerd is een begrip op het gebied van motorenrevisies en vervangende onderdelen. Hun doel is om de ‘refurbished’ onderdelen die zij leveren niet onder te laten doen voor volledige nieuwe exemplaren. Het vertrouwen dat zij hebben in hun producten komt tot uiting in de ruimhartige garanties die zij hanteren. Daarmee kunnen wij op onze beurt weer een goede en voordelige service bieden. Reden genoeg om onze klanten eens kennis te laten maken met deze partner.

Wereldwijd tekort aan auto’s en specifieke onderdelen

Of er nu een schip dwars ligt op een cruciale doorvaar route, er een politiek conflict oplaait of zich een natuurramp voordoet; er lijkt de laatste jaren altijd wel een aanleiding te zijn waardoor er schaarste ontstaat. Het aantal auto’s dat van de productieband rolt, is hierdoor al jaren lager dan zou kunnen of moeten. Bestaande auto’s wisselen minder van hand, waardoor ook de beschikbaarheid van tweedehands auto’s lager is. Ook aan het einde van de keten, bij de sloop, komen er minder auto’s binnen, zo bleek uit een recent verslag van Autorecycling Nederland (ARN).


Bij Automotive Ronald Morien zorgen nieuwsberichten als die hierboven werden geschetst, nauwelijks tot onrust. In de loop der jaren hebben zij een goede inschatting leren maken van de onderdelen die het meest gevraagd worden en hebben ze altijd voldoende op voorraad om periode van schaarste te kunnen overbruggen.


En, zo laat Rudolf de Beer weten, “wanneer wij net niet hebben wat je zoekt, dan zetten we ons uitgebreide netwerk in om het toch binnen enkele dagen te leveren.”


Beter dan nieuw

Een bijzonder kenmerk van de onderdelen van Morien is dat het weliswaar gaat om gebruikte onderdelen, maar dat deze in werkelijkheid niet zijn te onderscheiden van nieuw. In sommige gevallen, zoals bij de gereviseerde motoren en versnellingsbakken, kan zelfs worden gezegd dat ze beter zijn dan nieuwe exemplaren.


Omdat ze bij Morien hun verkoopwaar uit reeds gebruikte auto’s halen, weten zij zeer goed (vaak beter dan de producent) waar de zwaktes van specifieke onderdelen liggen. Door een bepaalde bout of voeg bij de revisie iets aan te passen, is het onderdeel op de nieuwe bestemming een langere levensduur beschoren. Ook worden de onderdelen met duidelijke inbouwinstructie geleverd waarbij soms iets wordt afgeweken van de aanwijzingen van de producent. Zo zou een bepaalde versnellingsbakken bijvoorbeeld baat kunnen hebben bij iets meer olie dan de fabrikant voorschrijft.


Garantie en transparantie

De onderdelen van Automotive Ronald Morien komen, zoals gezegd, dus uit auto’s die al een geschiedenis op de weg hebben. Het gaat dan vaak om sloopauto’s van allerlei makelij die om wat voor reden dan ook total loss zijn verklaard. Morien koopt deze auto’s op en haalt ze uit elkaar. Hierbij gaat de voorkeur uit naar jonge auto’s met lage kilometerstanden en voldoende bruikbare onderdelen.


Een belangrijke voorwaarde is bovendien dat de herkomst van de auto -en daarmee ook dat van de onderdelen-, duidelijk is. Alleen zo kan de veiligheid en de kwaliteit worden gewaarborgd. Dit maakt het ook mogelijk om een garantie op de onderdelen te bieden die gelijk is aan dat van nieuwe producten.

Duurzaamheid centraal

Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat de samenwerking met Automotive Ronald Morien een onmisbaar onderdeel is in het proces van verduurzaming dat ons bedrijf de laatste jaren doorgaat. Het feit dat er bij het onderhoud en de reparaties die wij in onze werkplaatsen uitvoeren gebruik kan worden gemaakt van gerecyclede onderdelen, past goed bij onze duurzame missie.


Wij realiseren ons namelijk terdege dat een auto is opgebouwd uit allerlei materialen die in meer of mindere mate schaars of schadelijk zijn voor mens en milieu. Iedere keer dat er een versnellingsbak, remmenset of nokkenas kan worden vervangen zonder dat hiervoor naar grondstoffen gedolven heeft hoeven worden, is dat over de algehele linie winst. Dankzij de service van Automotive Ronald Morien kunnen we hiervoor blijven gaan!

bottom of page