top of page
Open Site Navigation

Subsidies voor emissieloze bedrijfswagens en andere logistiek

Wanneer er wordt gesproken over verduurzaming van het Nederlandse wagenpark, wordt er in veel gevallen vooral gedacht aan personenauto’s. Juist op het gebied van bedrijfswagens valt er echter nog veel winst te behalen.


Om dit proces te stimuleren kondigde de overheid begin december aan dat er meer geld zou gaan naar een drietal gerelateerde subsidieregelingen:

  1. SEBA

  2. AanZET

  3. SSEB

SEBA - voor bestelauto’s

Waar de overstap naar emissieloos rijden bij vrachtwagens nog wordt gezien als onhaalbaar of onaantrekkelijk, geldt dat voor bedrijfswagens veel minder. Er is al een ruim aanbod van volledig elektrische bedrijfswagens. Ook zijn er inmiddels diverse modellen op waterstof verkrijgbaar.

Voor 2023 is er voor bedrijfswagens een subsidiepot klaargezet met een budget van 33 miljoen euro. Per bedrijfswagen kan er tot maximaal 5.000 euro aan vergoeding worden gevraagd. De naam van deze tegemoetkoming is de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA).


Aanvragen voor SEBA kunnen vanaf 10 januari 2023 worden ingediend. Voor alle details en aanvragen kun je terecht op de informatiepagina van de overheid.


AanZET – voor e-trucks

De Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks (AanZET) is bestemd voor ondernemers en non-profitorganisaties die een nieuwe, volledig emissieloze vrachtauto willen kopen of leasen. Het totaal beschikbare bedrag voor de aanschaf van elektrische vrachtauto’s voor 2023 is vastgesteld op 30 miljoen euro. Dit is 5 miljoen meer dan in 2022.

De verwachting is dat veel ondernemers gebruik zullen maken van de regeling om hun vloot te verduurzamen. Bij het bereiken van het subsidieplafond wordt de inschrijving gesloten. Dat plafond werd in 2022 binnen één dag bereikt.


De inschrijving voor deze ronde opent op 4 april 2023 om 9.00 uur


SSEB - voor bouwvoertuigen en laad- en losmiddelen

Ook voor bouwvoertuigen en laad- en losmiddelen bestaat er een subsidieregeling. Deze regeling, draagt de naam Schoon en Emissieloos Bouwen (SSEB).


Op grond van SSEB kunnen subsidies worden verstrekt voor de aanschaf van en innovatie rondom emissieloos materieel en voor de ombouw (retrofit) naar schoon (emissiearm) of emissieloos materieel dat wordt ingezet in de bouwsector in Nederland.


De subsidieplafonds in 2023 bedragen voor de aanschafsubsidie: 36 miljoen euro, voor de retrofitsubsidie 14 miljoen euro en voor de innovatie subsidie 10 miljoen euro.


Voor meer informatie zie Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) (rvo.nl)


bottom of page